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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
12/12/2016 |
Data da última atualização: |
12/12/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MELO, J. F. B.; LUNDSTEDT, L. M.; INOUE, L. A. K.; METÓN, I.; BAANANTE, I. V.; MORAES, G. |
Afiliação: |
J. F. B. MELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO VALE DO SÃO FRANCISCO - UNIVASF - Petrolina-PE; LICIA MARIA LUNDSTEDT, CNPASA; LUIS ANTONIO KIOSHI AOKI INOUE, CPAO; I. METÓN, UNIVERSIDAD DE BARCELONA; I. V. BAANANTE, UNIVERSIDAD DE BARCELONA; G. MORAES, UFSCar-São Carlos, SP. |
Título: |
Glycolysis and gluconeogenesis in the liver of catfish fed with different concentrations of proteins, lipids and carbohydrates. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 68, n. 5, p. 1251-1258, 2016. |
DOI: |
10.1590/1678-4162-8337 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The activities of enzymes from a number of metabolic pathways have been used as a tool to evaluate the best use of nutrients on fish performance. In the present study the catfish Rhamdia quelen was fed with diets containing crude protein-lipid-carbohydrate (%) as follows: treatment (T) T1: 19-19-44; T2: 26-15-39; T3: 33-12-33; and T4: 40-10-24. The fish were held in tanks of re-circulated, filtered water with controlled temperature and aeration in 2000L experimental units. The feeding experiment lasted 30 days. The following enzymes of the carbohydrate metabolism were determined: Glucokinase (GK), Phosphofructokinase 1 (PFK-1), Pyruvate kinase (PK), Fructose-1,6-biphosphatase 1 (FBP-1). The activities of 6 phosphogluconate dehydrogenase (6PGDH) and glucose 6 phosphate dehydrogenase (G6PDH) were also assayed. The influence of nutrient levels on the enzyme activities is reported. The increase of dietary protein plus reduction of carbohydrates and lipids attenuates the glycolytic activity and induces hepatic gluconeogenesis as a strategy to provide metabolic energy from amino acids. The fish performance was affected by the concentrations of protein, lipid and carbohydrates in the diet. The greatest weight gain was obtained in fish fed diet T4 containing 40.14% of crude protein, 9.70% of lipids, and 24.37% of carbohydrate, respectively. |
Thesagro: |
Bagre; Enzima; Metabolismo; Nutriente; Peixe; Proteina. |
Thesaurus Nal: |
Catfish; Enzymes; Fish; Fish nutrition; Metabolism. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/151604/1/CNPASA-2016-abmvz.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
05/01/2011 |
Data da última atualização: |
29/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARVALHO, I. Q. de; HANISCH, A. L.; MOLITERNO, E.; OLIVEIRA, J. C. de; FLARESSO, J. A.; GARRAFA, M.; LÂNGARO, N. C.; GODOY, R. |
Afiliação: |
IGOR QUIRRENBACH DE CARVALHO, FUNDAÇÃO ABC, CASTRO, PR; ANA LUCIA HANISCH, EPAGRI, CANOINHAS, SC; ENRIQUE MOLITERNO, FUNDACEP, CRUZ ALTA, RS; JOSÉ C. DE OLIVEIRA, IAPAR, LONDRINA, PR; JEFFERSON A. FLARESSO, EPAGRI, LAGES, SC; MARCOS GARRAFA, SETREM, TRES DE MAIO, RS; NADIA C. LÂNGARO, UPF, PASSO FUNDO, RS.; RODOLFO GODOY, CPPSE. |
Título: |
Ensaio Nacional de aveias forrageiras 2009 - análise conjunta. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE AVEIA, 30., 2010, São Carlos, SP. Resultados experimentais...São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste, 2010. Editado por Rodolfo Godoy, Francisco H. Dubbern Souza, Patrícia Perondi A. Oliveira, Milena A. Telles, Simone C. Méo Niciura. |
Páginas: |
p.206 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Com objetivo de avaliar a capacidade produtiva de forragem de genótipos de aveias brancas e pretas, foram conduzidos experimentos em oito locais do Brasil (Cruz Alta, Passo Fundo e Três de Maio no Rio Grande do Sul; Lages e Canoinhas em Santa Catarina; Londrina e Ponta Grossa no Paraná e São Carlos em São Paulo). |
Palavras-Chave: |
ENSAIO; FORRAGEIRAS. |
Thesagro: |
Aveia. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24873/1/PROCIRG2010.00322.pdf
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Marc: |
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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